#1 Trainingsbureau voor Nederlandse bureauwereld!

#1

Trainingsbureau voor Nederlandse bureauwereld!

Wat is DISC? “Eerst begrijpen, dan begrepen worden”

Vaak is een misverstand op de werkvloer geen kwestie van kwade bedoelingen, maar van verschillende interactie-, of anders gezegd, communicatiestijlen. Heb je wel eens een vergadering bijgewoond, waarbij het overleg eindigde in één al frustratie voor iedereen? Collega Marcel die niemand liet uitpraten, Diana die van de hak op de tak sprong, Sonja die nooit spontaan iets inbracht of Dennis die zich weer als enige supergoed had ingelezen in alle onderwerpen. Grrrr
 bloedirritant!

DISC helpt je te begrijpen waarom mensen zich gedragen zoals ze doen. Het model deelt de communicatiestijlen in vier categorieën: Rood, Geel, Groen en Blauw. Elke kleur staat voor een bepaalde stijl van communicatie en gedrag. Overigens is geen van deze stijlen beter of slechter, ze zijn gewoon anders. DISC geeft inzicht in jezelf en de mensen om je heen, waardoor vooral samenwerken veel efficiënter wordt.

Laten we de vier stijlen eens beter bekijken en zien hoe ze in de praktijk te herkennen zijn.

Rood: staat voor de D van Daadkracht

Dit zegt iets over hoe iemand omgaat met problemen en uitdagingen. Mensen met deze stijl zijn daadkrachtig, direct en doelgericht. Ze houden van actie en nemen snel beslissingen. Het zijn echte doorpakkers! In een vergadering zeggen ze bijvoorbeeld: “OkĂ©, let’s go! Wat is de volgende stap?” De rode stijl is waardevol bij snel handelen, maar kan soms te direct of dominant overkomen. Denk je al aan iemand?

Geel: staat voor de I van Interactie

Dit zegt iets over hoe iemand andere beweegt iets te doen en overtuigt. De gele stijl is de optimist en inspirator. Gele mensen houden van enthousiasme en vinden het belangrijk dat iedereen zich goed voelt. Tijdens een vergadering zijn ze degene die zegt: “Wie schuift er nog meer aan vandaag? Oh, tof!” Ze brengen creatieve ideeĂ«n in, maar kunnen soms te veel focussen op ideeĂ«n zonder aandacht voor de uitvoering. Al iemand in gedachten?

Groen: staat voor de S van Stabiliteit

Dit zegt iets over hoe iemand omgaat met verandering. De groene stijl is zorgzaam, geduldig en gericht op harmonie. Groene mensen willen dat iedereen zich prettig voelt en vinden samenwerking belangrijk. In een vergadering vragen ze eerder: “Hoe voelt dit voor jullie?” Ze houden het team bij elkaar, maar kunnen soms moeite hebben met het aangeven van grenzen of het nemen van beslissingen. Zie je al iemand voor je?

Blauw: staat voor de C van Consciëntieus

Dit zegt iets over hoe iemand omgaat met regels, details en procedures. Blauwe mensen zijn analytisch, gestructureerd en gericht op feiten. Ze houden van duidelijke informatie en willen precies weten hoe iets werkt. In een vergadering vragen ze: “Waarom onderzoeken we dit niet eerst?” Blauwe stijlen zijn essentieel voor kwaliteit en zorgvuldigheid, maar kunnen door anderen als te kritisch of star worden ervaren. Al aan iemand gedacht?

De toegevoegde waarde in de praktijk

Zo’n 80% van alle mensen heeft een combinatie van twee kleuren die hun gedrag bepalen en slechts 5% heeft één kleur die hun gedrag bepaalt. De overige 15% heeft een combinatie van drie kleuren. Het kennen van de combinaties helpt om jezelf en anderen beter te begrijpen.
Bij een groep met vooral blauwe en groene stijlen is het belangrijk om details te geven en ruimte te bieden voor vragen. Bij rode en gele stijlen kun je beter de grote lijnen benadrukken en zorgen voor energie en enthousiasme. En dit is precies wat DISC doet. Het zorgt voor afstemming en begrip. Het vermindert misverstanden waardoor de samenwerking verbetert. Door DISC te begrijpen kun je groeien als professional, team én organisatie.

Ciao ciao.

Jody

Op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten

Mediatrainingen kosten vaak een paar duizend euro. Inclusief de tijdsinvestering van een halve of hele dag. Wat mogen deelnemers dan eigenlijk verwachten? Deze vraag komt regelmatig aan de orde tijdens mijn intakegesprekken met potentiële klanten. De focus ligt dan vaak op het wensenlijstje van de opdrachtgever: oefenen met lastige vragen,...

Herinner je je nog die scene uit de film The Wolf of Wall Street: “Sell me this pen.”? Hoe je die pen verkoopt, zegt veel over jouw vaardigheden als adviseur, consultant of verkoper. Veel mensen benoemen waarschijnlijk direct de kenmerken van de pen, maar echt goede adviseurs pakken het anders...

Het moment dat je jezelf moet voorstellen: voor veel mensen een onrustig en soms zelfs zenuwslopend moment. Of je nu in een voorstelrondje zit tijdens een training, een klant voor het eerst spreekt of op een netwerkborrel je verhaal doet, er is altijd die vraag: wat ga ik zeggen en...