#1 Trainingsbureau voor Nederlandse bureauwereld!

#1

Trainingsbureau voor Nederlandse bureauwereld!

Het doel van de mediatraining: gedragsverandering

Mediatrainingen kosten vaak een paar duizend euro. Inclusief de tijdsinvestering van een halve of hele dag. Wat mogen deelnemers dan eigenlijk verwachten? Deze vraag komt regelmatig aan de orde tijdens mijn intakegesprekken met potentiële klanten. De focus ligt dan vaak op het wensenlijstje van de opdrachtgever: oefenen met lastige vragen, het gebruik van een camera of de klassieker: de oud-journalist als trainer. Allemaal heel begrijpelijk en gelukkig bevatten veel trainingen ook al deze ingrediënten. Het doel van ons trainers is echter niet een wensenlijstje afvinken.

Gedrag veranderen

Als mediatrainers willen wij dat deelnemers hun gedrag gaan veranderen. Daar gaat het ons om. Nu lijkt dat heel gemakkelijk, maar we weten uit de praktijk dat dit nog knap lastig is. De manier waarop we communiceren is al jaren ingesleten en verbonden aan onze identiteit. Probeer dat maar eens te veranderen in een halve dag. That’s not easy.

In de afgelopen 20 jaar heb ik talloze directeuren, marketing-, brand- en projectmanagers mogen trainen. Vaak werkten ze voor bekende (inter)nationale merken en lag er een concreet nieuwsfeit onder onze kennismaking. Denk aan een productlancering, een strategische samenwerking of een campagne rondom ‘De Week van…’. Als ik terugkijk op al die trainingen, weet ik zeker dat iedereen nuttige tips heeft gekregen, dat de valkuilen stof tot nadenken gaven en dat de energie tijdens de oefeningen goed zat. Maar maakte dat de mediatraining ook Ă©cht effectief?

Superleuk, maar ik doe er niets mee

Het uiteindelijke doel van een vaardigheidstraining is dat deelnemers het geleerde ook echt in de praktijk gaan toepassen. Wat we bij Bamboo dus vooral willen vermijden is dat iemand na een paar maanden zegt: “Ik vond de training heel interessant, maar in de praktijk doe ik er eigenlijk niets mee.” Doodzonde!

Een mediatraining moet dus niet alleen heel interessant zijn, maar vooral effect hebben. En dat vraagt eerder om kennis van een doordachte didactische methode dan om een trainer met een journalistiek verleden bij RTL Nieuws. Uit onderzoek (o.a. Bandura / De Galan) blijkt dat er 4 belangrijke stappen nodig zijn om nieuwe vaardigheden effectief aan te leren én blijvend in te zetten:

Stap 1: Observerend leren

De start van een training begint bij Bamboo altijd met een uitdagende, herkenbare situatie. Denk aan een journalist die je confronteert met een onbekend feit. Samen analyseren we wat werkt en wat niet. De trainer ondertitelt dit vervolgens met wat theorie, een handige checklist en extra voorbeelden, zoals een demo of voorbeeldvideo. Zo krijgen alle deelnemers een helder beeld van de vaardigheid vóórdat we gaan oefenen.

Stap 2: Stap voor stap oefenen

Dan is het tijd voor actie! Deelnemers oefenen de vaardigheid aan de hand van de checklist. Stap voor stap. Hoe reageer je op die vraag waarop je het antwoord niet weet? Wat zeg je dan precies en wat doe je qua lichaamstaal? Door eerst kleine stukjes te oefenen, valt het kwartje sneller. Feedback van anderen helpt daarnaast om vertrouwen op te bouwen en uiteindelijk de hele checklist soepel toe te passen.

Bij veel trainingen stopt het hier. Klaar. Iedereen blij naar huis! Nou, nog niet helemaal! Na de training beheerst iedereen de basis, maar automatiseren komt pas later en precies daar zit nu de crux.

Stap 3: Toepassen in de praktijk

Bij Bamboo geloven we dat leren niet stopt na een trainingsdag. Daarom begeleiden we deelnemers in de weken of maanden die volgen met praktijkopdrachten, intervisie of coaching on the job. Hoe pas je technieken uit de mediatraining bijvoorbeeld toe bij een presentatie of vergadering? Door hier actief mee aan de slag te gaan, wordt de nieuwe vaardigheid onderdeel van je routine.

Stap 4: Verankering in de praktijk

Uiteindelijk moet de trainer overbodig worden. Als deelnemers het geleerde echt hebben leren toepassen, dan zijn ze in staat om hun eigen gedrag te sturen en zich zeker te voelen tijdens interviews en media-optredens. Wanneer deelnemers dan met vertrouwen een journalist te woord staan en de boodschap helder en krachtig overbrengen, dan is het doel behaald.

Beschouw een mediatraining dus vooral niet als een eenmalige oefening, maar als een nieuwe vaardigheid leren die op termijn groeit door herhaling en reflectie. Pas als je de bovenstaande stappen doorloopt, vergroot je je effect. Anders verdwijnt het geleerde weer net zo snel als het kwam, en dat is pas echt zonde van de tijd en investering.

Wil je dit zelf ervaren? Neem eens een kijkje bij onze incompany training: ‘Mediatraining: exclusief voor directeuren’ en ontdek hoe jij je boodschap glashelder en overtuigend leert overbrengen! Liever 1 op 1 aan de slag? Ook dat kan; neem gerust contact met ons op!

Ciao ciao.

Jody

Op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten

Herinner je je nog die scene uit de film The Wolf of Wall Street: “Sell me this pen.”? Hoe je die pen verkoopt, zegt veel over jouw vaardigheden als adviseur, consultant of verkoper. Veel mensen benoemen waarschijnlijk direct de kenmerken van de pen, maar echt goede adviseurs pakken het anders...

Vaak is een misverstand op de werkvloer geen kwestie van kwade bedoelingen, maar van verschillende interactie-, of anders gezegd, communicatiestijlen. Heb je wel eens een vergadering bijgewoond, waarbij het overleg eindigde in één al frustratie voor iedereen? Collega Marcel die niemand liet uitpraten, Diana die van de hak op de...

Het moment dat je jezelf moet voorstellen: voor veel mensen een onrustig en soms zelfs zenuwslopend moment. Of je nu in een voorstelrondje zit tijdens een training, een klant voor het eerst spreekt of op een netwerkborrel je verhaal doet, er is altijd die vraag: wat ga ik zeggen en...